Press "Enter" to skip to content

mafjoekel

Voor mijn afstuderen aan de studie Creative writing heb ik een coming of age verhaal geschreven genaamd Mafjoekel. Op 30 juni heb ik mijn eindwerk gepresenteerd tijdens Wildgroei afstudeeravond Creative writing in Huis Oostpool te Arnhem.

Het verhaal gaat over een jongen die opgroeit in een multiculturele volksbuurt en bestaat uit 25 episodes. In elke episode word je meegetrokken in een situatie die zich afspeelt in het huis van het hoofdpersonage, op straat, op een schoolfeest, op een voetbalvereniging en meer.

Het boek Mafjoekel kost 10 euro exclusief verzendkosten. Heb je interesse, neem dan contact op door een mail te sturen.

Hieronder kan je de eerste episode lezen.

                                                                                      13

Ik woon in een straat met rijtjeshuizen. In het deel waar ons huis staat, staat een watertoren met eromheen heel veel struiken. Hamza en ik noemen het de jungle. Met een gammel hek en een muur van bijna twee meter hoog is de jungle rondom de watertoren afgesloten van de straat. Over de muur kan je best heen klimmen, en over het hek ook, maar daar moet je sterk en lenig voor zijn. Mijn moeder zegt wel eens dat als de watertoren omvalt de hele straat geplet zal worden.

Ons huis is het enige in de straat dat geen huisnummer naast de voordeur heeft hangen. We wonen op nummer dertien. Op de stoep voor ons raam staat een houten bankje. Bij onze buren, Tonnie en Dirk, staat ook een bankje. In de zomer eten we vaak samen. Dan zitten we bij hun bankje of zij bij het onze met stoelen erbij.
Bovenop het platte dak heeft mijn vader een extra verdieping gebouwd. Eén van de buren vroeg ook een vergunning aan om uit te bouwen, maar kreeg ‘m niet. Mijn vader bouwde de verdieping helemaal zelf. Het moesten de kamers worden van mij en mijn broertje. Mijn kamer kijkt uit op de straatkant. Zijn kamer wordt gebruikt als rommelhok, want mijn broertje is gestikt tijdens de bevalling.

In het andere deel van de straat woont Hamza, mijn beste vriend. Soms hebben we ruzie, dan maak ik varkensgeluiden en noemt hij mij een gierige kaaskop terwijl hij met zijn vinger het gebaar maakt alsof hij zijn keel doorsnijdt. De ruzies duren nooit langer dan een dag.
Achter het troebele glas van zijn voordeur zitten spijlen. Wanneer ik aanbel kan ik aan de schaduw zien wie er opendoet. Schuin tegenover zijn huis zit de seksvideotheek op de hoek. De oudere jongens uit de buurt trappen vaak de deur van de seksvideotheek open. De deur valt dan langzaam weer dicht. In dat moment kan je even naar binnen kijken.
Mij is dat één keer gelukt. Hamza en ik waren aan het stoepranden. Ik zag de jongens aan komen lopen en wist wat ze van plan waren. Ik liet mijn bal liggen en rende richting de seksvideotheek.
Ik zag een poster met een blonde, naakte vrouw die gehurkt zat, zoals ik mijn nicht wel eens heb zien plassen langs de kant van de weg. Voor de rest stond er een rij aan videobanden waarvan sommigen zo stonden dat je de voorkant kon zien. Eén daarvan viel me op. Ik zag een enorme piemel. Veel groter dan die van mij. Hamza was te laat met kijken. Hij vroeg me wat ik had gezien.